Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Zuzane Pustaiove, Jedan dan svaki dan, u četvrtak 22. rujna 2022. u 19 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti.

Izložbom će biti predstavljena istoimena fotografska serija kojom je umjetnica na Rovinj Photodays festivalu 2021. odnijela Grand Prix i godinu nakon obranila doktorsku disertaciju na Akademiji likovne umjetnosti u Bratislavi.

Inscenirane fotografije iz serije Jedan dan svaki dan pokazuju kako običan čovjek odgovara na imperativ životnog stila, indirektno najavljujući njegove uspjehe i promašaje. Promatrajući aktualni društveni krajolik, Zuzana Pustaiová ukazuje na nerealne prohtjeve koje suvremeni model života nameće, od ideologije zdravog života, kulta tijela i socijalne prilagodljivosti, do opće učinkovitosti i društvene odgovornosti. Propušta se ovim temama baviti ozbiljno, saveznici su joj humor i igra pomoću kojih konstruira svijet gdje su pravila podnošljiva, i barem podložna promjenama. Likovi iz serije Jedan dan svaki dan izvrću idealizirane standarde, u korist životne, obične svakodnevice, u kojoj pronalazimo mnoštvo nesvakidašnjih komičnih detalja kao što su umnoženi umjetni nokti, snop cigareta u ustima, hrpice tampona i toalet papir rola, post-it papirića, letećih komada pizza, papirnatih krinki. Postupak multiplikacije poziva se na neumjerenost zadataka koje svakodnevica nameće, pa svi prizori s fotografija često prekoračuju granice komforne zone i neupadljivo odašilju tračak nelagode.

Više o izložbi na poveznici: https://mmsu.hr/dogadaji/zuzana-pustaiova-jedan-dan-svaki-dan/

Kustosica izložbe je Sabina Salamon.

Zuzana Pustaiová (1990., Levice, Slovačka) jedna je od ključnih pripadnica mlađe generacije slovačkih fotografkinja u usponu. U svom radu istražuje temu obitelji i zamršenosti obiteljskih odnosa, kao i konvencije uloga u društvu. Razotkriva različite kulturne stereotipe vezane uz spol, rod, dob, tradiciju i socijalnu uključenost, što čini duhovitim opažanjima, zdravim humorom i neposrednom ironijom. Doktorirala je 2022. na Akademiji likovnih umjetnosti i dizajna u Bratislavi. Dobitnica je više međunarodnih nagrada i priznanja.

Izložbu su podržali Fond za potporu umjetnosti Slovačke, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka, Rovinj Photodays.