PRAVILNIK O PRIJAVI

TRAJANJE:od 5.1.2024. do 3.3.2024. u 23:59
KOLIKO FOTOGRAFIJA SE MOŽE PRIJAVITI, U KOJEM OBLIKU I NA KOJI NAČIN?

  • prijavljuju se fotografije nastale u posljednje dvije godine
  • uz rad se prilaže kraća biografija (do kartice teksta) i izjava o radu (do kartice teksta) na materinjem i engleskom jeziku
  • fotografije se ne smiju ponavljati – svaka fotografija može biti prijavljena jednom samostalno ili kao dio serije u jednoj kategoriji
  • za sudjelovanje se plaća kotizacija od 15 EUR / 16 USD   koja uključuje 3 prijave (od 1. siječnja uplate će biti moguće samo u eurima i dolarima)
  • jedna prijava može biti jedna fotografija ili serija od maksimalno 20 fotografija (kustosi zadržavaju pravo neprikazivanja čitave serije na zajedničkoj izložbi, ukoliko za to ne postoje mogućnosti)

1. ARHITEKTURA Fotografije interijera, eksterijera, veduta, urbanih krajolika.
NAPOMENA: Na fotografijama mogu biti prikazani apstraktni oblici i percepcije arhitekture.

2. MODA Modna fotografija je najčešće rezultat zajedničkog rada više kreativaca (art direktora, stilista, vizažista, modela). Kategorija obuhvaća beauty fotografije, fotografije modela i odjevnih predmeta, fotografije ulične mode i sl. Iako najčešće modne fotografije nastaju za potrebe časopisa, modnih brandova i kampanja i sl., ovo nije preduvjet.

3. PEJZAŽ Fotografije u ovoj kategoriji obuhvaćaju prirodni i urbani krajolik Često se bave autorovim propitivanjem odnosa, uzroka i posljedica.

4. PORTRET Portret prikazan kroz razne stilove, teme i pristupe –od naručenog portreta za potrebe medija ili reklamne kampanje, preko spontanih i intimnih portreta članova obitelji i prijatelja do umjetničkih projekata baziranih na portretu.

5. AKT/TIJELO Fotografije u ovoj kategoriji bave se ljudskim tijelom od istraživanja forme do propitivanja rodnih identiteta, odnosa fotografa i modela, poimanja ljepote i ranjivosti/smrtnosti tijela.

6. DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA Dokumentarna fotografija obuhvaća novinsku fotografiju, putopisnu, socijalnu, ratnu… Ova je kategorija namijenjena je profesionalnim novinskim fotografima, ali i svima onima koji snimaju “uličnu” fotografiju ili u obliku foto-eseja progovaraju o važnim društvenim temama.

Maksimalan broj prijava koje jedan autor ukupno može prijaviti na natječaj je 9 bez obzira u kojoj kategoriji radove prijavljuje. Prijava može biti 1 fotografija ili fotografska serija. Prijaviti možete maksimalno 20 fotografija (kustosi zadržavaju pravo neprikazivanja čitave serije na zajedničkoj izložbi, ukoliko za to ne postoje mogućnosti). Radovi koje potpisuju više autora tretiraju se kao jedinstvena prijava skupine autora, a svaki od autora iz već prijavljene grupe autora može kandidirati i s vlastitih 9 prijava. Prijavitelji radova obvezuju se da će autorska prava prikazivanja i tiskanja ustupiti organizatoru za potrebe promidžbe festivala bez naknade. Radovi se mogu prijaviti:

  • ispunjavanjem online obrasca za prijavu i upload fotografija,

Prilikom prijave, uz osobne podatke potrebno je jasno naznačiti ime fotografije i naziv kategorije. Radovi moraju biti prijavljeni do datuma naznačenog na prijavi i internetskoj stranici. Radovi se mogu prijaviti isključivo putem web stranice i moraju zadovoljavati sljedeće uvjete:

  • JPG format
  • 1200px po dužoj strani
  • Maksimalna veličina 2Mb

POSEBNA NAPOMENA FINALISTIMA:
autori koji budu nominirani za završnu finalnu izložbu po pozivu organizatora, obvezni su dostaviti odabrane fotografije u visokoj razlučivosti najkasnije 3 dana nakon objave finalista. U protivnom po uputama glavnog selektora organizator nije obvezan printati autorov rad.

PRIDRŽAVANJE PRAVILA NATJEČAJA
Zbog etičnosti i profesionalnih interesa svi sudionici dužni su pridržavati se navedenih načela. U odredbama i uvjetima jasno je naznačeno da su svi natjecatelji obvezani na istinitost podataka i pridržavanje pravila. To znači da u slučaju da bilo koji sudionik krši odredbe Ugovora, organizator može poduzeti bilo koje odgovarajuće radnje – koje mogu varirati od upozorenja o kršenju Ugovora do ukidanja privilegija ili zakonskih koraka – koje organizator smatra potrebnim i prikladnim. Svaki sudionik odgovoran je za svoje ponašanje tijekom sudjelovanja na natječaju. Sudionik bi se trebao pridržavati odredbi zakona, poštivati prava drugih sudionika natječaja te prava trećih osoba. Prijavom na natječaj svaki autor pristaje se ponašati na prikladan način što uključuje (ali nije time ograničeno) pridržavanje pravila.

ISTRAGA
Ako organizator posumnja u moguće kršenje pravila, može započeti istragu koja može uključiti prikupljanje informacija od bilo kojega člana savjeta festivala, bilo koje treće strane ili stranke koja se požalila. Tijekom istrage organizator može suspendirati ili ukinuti bilo koji dio ili cjelokupno sudjelovanje nekoga sudionika i/ili ukloniti sudionika iz natjecanja. Ako organizator vjeruje prema vlastitom nahođenju da je došlo do kršenja ovoga Ugovora, može poduzeti odgovarajuće radnje.

COPYRIGHT I KORIŠTENJE FOTOGRAFIJA
Copyright i sva ostala autorska prava pripadaju fotografima. U slučaju kršenja ovog pravila natjecanja organizator će poduzeti sve potrebne pravne aktivnosti. U svim službenim publikacijama kao i tijekom izložbi prijavljenih radova i najboljih među njima, uz korištene fotografije bit će uvijek naznačeno ime i prezime njihovih autora. Svi natjecatelji prihvaćaju da organizatori i generalni pokrovitelj mogu koristiti prijavljene radove u marketinške i propagandne svrhe isključivo samog sadržaja  festivala, uključujući objave u svim medijima (tisak, TV, digitalni), izložbama i sl. povezanima s manifestacijom Rovinj Photodays. Svi  nominirani i pobjednički radovi ulaze u fundus festivala . Fundusom festival upravlja po pravilima struke promičući koncept festivala  i ime autora.

1. Prezentacija svih radova finalista s pripadajućim izjavama autora na službenoj web stranici
2. Prezentacija odabranih radova finalista na zajedničkoj izložbi za vrijeme trajanja festivala u Rovinju
3. Svi nominirani radovi sa završne izložbe finalista u digitalnoj formi ostaju u stalnom fundusu muzeja
4. Pisane diplome / priznanja dobivaju svi pobjednici i finalisti završne izložbe
5. Svim finalistima pripada službeni katalog završne izložbe u digitalnoj formi
6. Svi pobjednici po kategorijama dobivaju besplatan smještaj na bazi polupansiona u Hotelu Istra na otoku Sv. Andrija, za dvije osobe u Rovinju na završnici festivala u svibnju 2024.

GRAND PRIX 2024.

Dobitniku Grand Prix-a pripada:
1. Novčani iznos od 2.000 Eura
2. Samostalna izložba s pripadajućim katalogom na završnici festivala u svibnju 2025. godine u Rovinju
3. Besplatan smještaj na bazi polupansiona u Hotelu Istra na otoku Sv. Andrija za vrijeme boravka u Rovinju 2024.
4. Posebna pozicioniranost u fundusu muzeja gdje rad ostaje na skrb kustosa u digitalnoj ili otisnutoj formi (po izboru autora)
5. Priznanje/ plaketu: Grand Prix Photodays 2024

Nagrade sponzora, poput smještaja, podložne su promjenama ovisno o dostupnosti.

Prijavom radova svi sudionici festivala potvrđuju da prihvaćaju sve navedene uvjete i odredbe. Organizator smije koristiti prijavljene fotografije isključivo za promidžbu autora, fotografskog festivala ili promidžbu tvrtke pokrovitelja isključivo u kontekstu pokroviteljstva nagrade. Destinacija i način promidžbe rada nisu ograničeni; od pojavljivanja na izložbama do isticanja u medijima i službenim materijalima, web stranici i sl. Pokrovitelji su naši partneri u promidžbi fotografije i smiju se služiti nominiranim fotografijama isključivo u svrhu promidžbe Photodaysa i fotografa. Za eventualne izmjene ovog Pravilnika ovlašten je samo organizator, a on je u slučaju izmjena dužan o njima pravovremeno obavijestiti javnost. Ako organizator namjerava iskoristiti fotografije za nešto što nije vezano uz promidžbu natjecanja, fotograf će biti obaviješten i dobit će mogućnost da odbije korištenje svog rada. Ako se autor želi uključiti i odobri korištenje, s organizatorom će dogovoriti uvjete o novčanoj naknadi i poslovnoj suradnji. Ocjenjivački sud festivala nije dužan imenovati finaliste kategorija ako primljeni radovi ne zadovoljavaju zadane kriterije. Organizator zadržava pravo ne producirati radove unutar pojedinih kategorija, što se odnosi i na Grand Prix festivala