Nakon intezivnog perioda žiriranja, došao je trenutak da Vam predstavimo pobjednike i finaliste natječaja Rovinj Photodays 2023!

Na ovogodišnji je natječaj, do 5. ožujka, prijavljeno 3.200 fotografija autora iz 28 zemalja svijeta.

Ove godine je žiriranje provedeno od strane šesteročlanog ocjenjivačkoga suda istaknutih stručnjaka u svojim područjima djelovanja:

  1. Sabina Salamon, viša kustosica Zbirke fotografije MMSU Rijeka – predsjednica žirija (HR)
  2. Dino Rekanović, osnivač ROTLICHT festivala i menadžer galerije Photon u Beču (AT)
  3. Steffania Rössl, fotografkinja i direktorica SIFEST-a (IT)
  4. Hrvoje Slovenc, fotograf (NY)
  5. Massimo Sordi, fotograf i direktor SIFEST-a (IT)
  6. Ján Viazanička, fotograf, učitelj, kustos te glavni urednik fotografskog časopisa dokumentmagazin.sk (SK)

Ocjenjivački je sud imao zadaću odabrati finaliste natječaja i među njima dobitnika Grand Prix-a, odnosno sveukupnog pobjednika natječaja. U procesu žiriranja dana im je autonomija odlučivanja o broju i sastavu finalista, kako bi osigurali da konačna izložba finalista predstavljaja zaista najbolje od prijavljenih radova.

Ovogodišnji natječaj festivala Rovinj Photodays nije iznevjerio očekivanja domaćina. Kao i proteklih godina zabilježio je rast u broju prijava, dostigavši broj od 3200 fotografija! Uz nekolicinu vjernih pratitelja i već nagrađivanih autora, među prijaviteljima ima značajno veći broj novih imena, iz zemalja van područja bivše Jugoslavije i šireg prstena Jugoistočne Europe, a dodatno su među natjecatelje ušli i finalisti bečkog renomiranog festivala Rotlicht, s kojim je odnedavno festival ušao u partnerski odnos. Širok spektar prijava iz ukupno 28 zemalja, zasigurno je i rezultat rada članova žirija koji odgovorno potiču lokalne fotografske zajednice na aktivno sudjelovanje na međunarodnim festivalima i tako pridonose njihovoj vidljivosti i plasmanu. Vjerujemo da će ovogodišnji izbor žirija doprinijeti daljnjem pozicioniranju festivala Rovinj Photodays na karti međunarodno relevantnih fotofestivala.“ – rekla je Sabina Salamon, predsjednica žirija.

Ove godine su se među finalistima pozicionirala tri autora iz Nizozemske, tri autora iz Slovačke, dva autora iz Njemačke, dva autora iz Italije te po jedan autor iz Austrije, Cipra, Finske, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Rusije i Ukrajine.

Izložba radova ovih 18 autora bit će središnja točka događanja na festivalu koji će se održati 5. i 6. svibnja u Rovinju, dok će Grand Prix festivala biti proglašen na završnoj večeri 6. svibnja u Island Hotelu Istra! Nastavljamo i svoju suradnju sa Muzejem moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, koji uključuje jesensku izložbu finalista i njihovo uvrštenje u Zbirku fotografije MMSU Rijeka.

 

NAGRADE I PRIZNANJA:

1. Prezentacija svih radova finalista s pripadajućim izjavama autora na službenoj web stranici
2. Prezentacija odabranih radova finalista na zajedničkoj izložbi za vrijeme trajanja festivala u Rovinju te krajem studenoga 2023. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci
3. Svi nominirani radovi sa završne izložbe finalista u digitalnoj formi ostaju u stalnom fundusu muzeja
4. Pisane diplome / priznanja dobivaju svi pobjednici i finalisti završne izložbe
5. Svim finalistima pripada službeni katalog završne izložbe u digitalnoj formi
6. Svi pobjednici po kategorijama dobivaju besplatan smještaj na bazi polupansiona u Hotelu Istra na otoku Sv. Andrija za dvije osobe u Rovinju na završnici festivala u svibnju 2023.

 

GRAND PRIX 2023.

1. Novčani iznos od 2.000 Eura
2. Samostalna izložba s pripadajućim katalogom na završnici festivala u svibnju 2024. godine u Rovinju
3. Besplatan smještaj na bazi polupansiona u Island Hotelu Istra na otoku sv. Andrije za vrijeme boravka u Rovinju 2023.
4. Samostalnu izložbu s pripadajućim katalogom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci tijekom jeseni 2023. godine
5. Posebna pozicioniranost u fundusu muzeja gdje rad ostaje na skrb kustosa u digitalnoj ili otisnutoj formi
6. Priznanje: Grand Prix Photodays 2023

 

FINALISTI:

TIJELO/AKT
1. Milan Gies (NL)
2. Artem Humilevskyi (UA)
3. Patrick Hudepohl (NL)

ARHITEKTURA
1. Mikhail Lebedev & Ivan Druzhinin (RU)
2. Mara Novak (AT)
3. Jana Dillo (DE)

DOKUMENTARNA FOTOGRAFIJA
1. Eva Vei (GR)
2. Katerina Churbakova (CY)
3. Pierpaolo Mittica (IT)

MODA
1. Karina Golisová (SK)
2. Senja Vild (HR)
3. Urška Pečnik (SI)

PEJZAŽ
1. Michaela Nagyidaiová (SK)
2. Bartolomeo Rossi (IT)
3. Jenni Haili (FI)

PORTRET
1. Sarah Mei Herman (NL)
2. Jana Gombiková (SK)
3. Thomas Bachler (DE)